Номер 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал

...
 Номер 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал
Коментари Харесай

Над 23 000 са обажданията на Националната телефонна линия за деца от началото на годината

 Номер 116 111 е най-бързата опция за подаване на сигнал за дете в риск, припомнят от ДАЗД

От началото на годината до 25 октомври позвъняванията на Националната телефонна линия за деца на Държавната организация за протекция на децата са над 23 хиляди, оповестиха от институцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

От 2009 година Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) построи и поддържа Национална телефонна линия за деца с съгласуван номер 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, съветвани и подкрепени 24 часа, 7 дни в седмицата, анонимно, и гратис. Номер 116 111 е и най-бързата опция за подаване на сигнал за дете в риск, припомнят от ДАЗД. Има построена връзка с Националната система 112, отделите за „ Закрила на детето “ в цялата страна, Районните ръководство на Министерство на вътрешните работи, Районните ръководства към МОН и други.

Общо 23 162 са позвъняванията на Националната телефонна линия за деца в интервала 01.01.2022 година – 25.10.2022 година Проведени са близо 6100 съвещания, 919 са сигналите за дете в риск. Най-много от тях – 633 са за принуждение над дете. Сред другите аргументи за подаване на сигнал са милостиня – 57, както и за дете в риск от самонараняване – 21. Запазва се наклонността децата да търсят консултантите на Линията най-често за проблеми във взаимоотношенията по сред им, допълват от ДАЗД.

В посочения интервал в над 1300 случая, децата са се обадили поради нужда от другарство, в 165 позвънявания са търсили поддръжка и съвет поради въвличането им в наставнически спорове, в 35 са споделили за учебен тормоз.

От юни 2021 година, ДАЗД е формален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е показана в 139 страни и има 166 членове.

„ Стотици хиляди са признатите позвънявания на Националната телефонна линия за деца 116 111 за тези 13 години, образците за щастлива развръзка след потърсена помощ на Линията, са доста. Необходимо е възрастните да разберем, че децата имат потребност да споделят, да бъдат чувани. Те имат своите страсти, страхове, терзания, преживявания и потребността да приказват за тях. Трудно е в забързаното ни всекидневие да намираме време за всичко, обвързвано с развъждането на деца, по тази причина Националната телефонна линия за деца е извънредно значима. На нея децата и възрастните, които не са безразлични към нечия детска орис, постоянно ще бъдат изслушани и ще получат поддръжка “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

На 29 октомври се означават 15 години от Решение 2007/689/ЕС на Европейската комисия, с което предлага на страните членки да запазят номер 116 111 за национални телефонни линии за деца.

Във връзка с 29 октомври, Държавната организация за протекция на детето започна информационни полемики с ученици в страната за полезността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. Преди няколко дни ръководителят на организацията Теодора Иванова посети Основно учебно заведение " Неофит Рилски " в Дупница, дружно с играчи и представители на волейболния клуб „ Марек Юнион-Ивкони “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР